065-2861546
info@Compactlodge.nl

Recreatiewoning of chalet kopen?

Recreatiewoning of chalet kopen?

Recreatiewoning of chalet kopen?

Wanneer u op zoek gaat naar een recreatiewoning, dan komt u verschillende benamingen en typen tegen. In deze blog vertellen we u graag het verschil tussen een recreatiewoning en een chalet.

 

Wat is een chalet?

Hoewel de naam chalet, eigenlijk is weggelegd voor houten woonruimtes, zoals we die bijvoorbeeld in Oostenrijk kennen. Kennen wij als Nederlanders het woord chalet met name als de vervanger van de stacaravan.

Oude stacaravanIn de jaren 70 werd vanuit Engeland de Stacaravan geïntroduceerd. Dit waren vooral stalen caravans die zeer voordelig waren en daarom zeer in trek. De stalen stacaravan heeft tot in de jaren 90 het straatbeeld op de Nederlandse camping bepaald.

 

 

In de jaren 90 zochten mensen een alternatief voor de stacaravan, waardoor timmerlieden een houtskeletbouw caravan begonnen te ontwikkelen. Dit is het chalet zoals we deze nu kennen. Een chalet is dus een houten uitvoering van een stacaravan. De meeste chalets zijn tussen de 7 en 12 meter lang, hebben kunststof gevelbekleding en een standaard puntdak. Er zijn er honderd duizenden van verkocht de afgelopen 30 jaar. Sinds 2015 loopt de vraag flink terug en zoeken mensen alternatieven voor de standaard chaletbouw.

 

Wat is een recreatiewoning?

Een recreatiewoning is een complete woning om in te recreëren. Er is minimaal een woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken aanwezig in een recreatiewoning. Andere benamingen zijn een vakantiehuis of vakantiewoning. Al sinds de jaren 60 worden er recreatiewoningen gebouwd die veelal op vakantieparken werden geplaatst. De traditionele bouw van recreatiewoningen is met stenen.

Omdat de traditionele bouw prijzig is, en er dus flinke investeringen nodig zijn, zijn er sinds een aantal jaren steeds meer recreatiewoningen die worden opgebouwd uit de houtskeletbouw. Deze manier van bouwen is doorontwikkeld en kent zeer goede isolatiewaarden en is 30 tot 60% voordeliger dan bouwen met steen. Er worden dus momenteel ook veel recreatiewoningen gebouwd die een combinatie zijn van een vakantiehuis en een chalet. Wij gebruiken zelf het woord recreatiewoning voor onze Compact lodge’s.

Verschillen tussen een chalet en een recreatiewoning

Recreatiewoning of chalet.Het grootste verschil tussen onze recreatiewoningen en een standaard chalet is de vormgeving. Onze Compact Lodge’s hebben een moderne uitstraling, veel glas en een kenmerkend hoog plafond van 270 cm. Als u binnenin onze woning staat, voelt deze aan als een echt huis, niet als een stacaravan. De vierkante ruimte’s, hoge plafonds zijn dus kenmerkend voor een Compact Lodge recreatiewoning.

Ander groot verschil tussen een standaard chalet en onze Compact Lodge Recreatiewoning zit hem in de technische kant. De meeste muren van een chalet zijn circa 7-8 cm dik en de plafonds zijn circa 10-12 cm dik. Bij onze compact Lodges hanteren we maar liefst een dikte van 15 cm voor de wanden en 20 cm voor de plafonds. Door deze dikte, in combinatie met dikke isolatie, is een Compact lodge zeer goed geïsoleerd en winterhard. Technisch is een compact Lodge dus meer een echte 4 seizoenen woning in plaats van een stacaravan waar u alleen zomers verblijft.

Recreatiewoning kopen?

Wij leveren verschillende recreatiewoningen, welke we voor u op maat maken. We hebben woningen van 30 m2, 40 m2 en 50 m2.  Per formaat hebben wij enkele plattegronden ontworpen waaruit u kunt kiezen. U kunt deze plattegronden ook laten aanpassen. Ook verzorgen we graag een maatwerk ontwerp voor u recreatiewoning.

De prijzen van onze Compact lodges beginnen op slechts Euro 32.850,- en dat sleutelklaar. Onze grootste Lodges zijn te koop vanaf Euro 45.500,-

Bekijk onze modellen of doe inspiratie op voor uw maatwerk recreatiewoning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *